Kategorier
Nyhed

Hvad bør du vide om algebehandling?

Algebehandling af tag

Har du spørgsmål til algebehandling eller vil du bare lære lidt mere om det, så går vi igennem nogen af de mest almindelige spørgsmål om hvad du bør vide om algebehandling her.

Hvad gør en algebehandling?

Alger vil komme på næsten alle typer af tag med tiden. Danmark har et vådt og fugtigt klima som alger og mos stor trives i.

Alger vil i starten være mest tydelig, mens taget er vådt. Efterhånden som algerne bliver mere synlig, kan det udvikle sig til mos. Jo ældre og mere ru dine tagplader eller sten er, jo nemmere har alger og mos ved at gro fast.

Ved en algebehandling sprøjter vi Neutralon, et miljøgodkendt middel, op på taget. Det skal have lov til at side i ca. 30 minutter.

Behandlingen gennemtrænger algerne og dræber dem. Du vil derfor efter 4 uger kun have døde alger, som ser brune eller sorte ud. Herefter tager naturen sig af resten, hvor vind og vejr lader de døde alger falde af taget.

Effekt af algebehandling
Hvad gør algebehandling af tag

Derfor bør man ikke vente

Når taget er tydeligt belagt af for eksempel ringlav, kan det tage 9-12 måneder før alt ringlavet er væk, hvilket betyder at du skal se på det i 9-12 måneder.

Det kan derudover kræve mere end én behandling, hvis der er høj grad af belægninger. Dette vil selvfølgelig være dyrere end én enkelt behandling.

Skade på tag

Dit tag kan over tid tage skade hvis der ikke gøres noget ved belægningerne. Det sker da alger skyder sporer ind i plade, sten eller tagpap, hvilket specielt kan være skadeligt om vinteren når frosten kan give frostsprængninger.

Derudover kan alger udvikle sig til mos, som igen kan give andre problemer. Specielt ved eternitplader kan det være et problem, at mos vokser ind imellem kanterne af pladerne, hvor mosset over tid kan løfte pladerne, og dermed risiko for vandindtrængen.

Hvornår bør man algebehandle?

Man kan udføre algebehandling helt ned til 2 grader, men for en sikkerhedsskyld anbefaler vi omkring 4 grader. Det betyder at du kan algebehandle næsten hele året rundt. Vi er altid opmærksom på temperaturer og vejr når vi planlægger behandlinger.

En algebehandling skal ligge på taget i ca. 30 minutter for at virke, herefter må der gerne komme regn. En mindre regnbyge før eller efter gavner effekten, da alger og mos dermed åbner sig, og tager bedre imod behandlingen. Skulle det ske at der kommer en større regnbyge, så dækker vores virkningsgaranti selvfølgelig og vi kommer og gør behandlingen om.

Hvad er algebehandling
Hvad algebehandling gør ved planter

Hvad sker der med planter når de bliver ramt?

Bladende kan godt blive en smule svitset og planten kan tabe nogen blade. Har man planter tæt på huset, kan det være en god ide at afdække dem, eller rykke potter ind i garagen.

Det meste af algebehandlingen ender selvfølgelig på taget, men vind og vejr kan lade små dråber falde ned tæt på huset.

Det er ejers ansvar at afdække eller flytte planter, hvis dette ønskes gjort.

 

Hvor ofte bør man algebehandle

Hvor ofte der er behov for alge behandling afhænger af dit tag. Dog kan vi generelt sige at er det ideelt med et algebehandlings interval hvert 1-2 år.

Grunden til at det er bedst at lave alge rensning af tag så ofte, selvom der ikke er tydelige alger, er at jo mere du kommer det i forkøbet, jo mindre vil du se til alger generelt.

En algebehandling tager selvfølgelig tid om at virke, virkningen afhænger også af graden af algebelægning. Hvis man ønsker et rent og pænt tag, er anbefalingen derfor 1-2 år mellem algebehandlinger.

Algebehandlings interval
Årsager til alger og mos

Årsager til alger os mos

  • Lille taghældning
  • Plader, sten eller pap, som er meget ru i overfladen
  • Tagflader der ofte står i skygge
  • Træer der hænger over dit tag
  • Slitage på taget

Når dit tag er i skygge eller har et træ der hænger ind over dit tag, vil miljøet være mere optimalt for alger. Vi ser igen og igen at det er her der kommer flest alger.

Derfor er det på disse områder man skal være specielt opmærksom på alger. Det er altid bedst og nemmest, at være på forkant med algebelægninger.

Har dit tag en lav hældning, på omkring 25° vil det være nemmere for alger at hæfte sig derpå. Det samme gælder når dit tag er slidt, dermed kan algerne meget lettere hæfte sig fast.